Kurczę pieczone

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 10 min

Bardzo smaczny, aromatyczny kurczak. Mimo pieczenia bez pokrywki, mięso pozostaje bardzo soczyste.

  • 2 godz. 10 min

Składniki:

  • - 2 tylne ćwiartki kurczaka
    - 4 spore marchewki
    - 2 łyżki oleju
    - przyprawa do kurczaka złocista
    - curry
    - majeranek
    - pieprz
    - czosnek w pudrze
    - sól

Kurczę pieczone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kurczaka umyć i osuszyć. Zrobić marynatę: 1 czubatą łyżeczkę przyprawi kurczak złocisty, po pół łyżeczki przyprawy curry i czosnku, ćwierć łyżeczki pieprzu i 2 duże szczypty majeranku połączyć z olejem. Nasmarować kurczaka i odstawić do lodówki na godzinę. Po tym czasie delikatnie posolić i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. na godzinę. Po około 30 minutach polać mięso marynatą, w której się piecze. Marchewki obrać i ugotować. Pokroić w plastry. Wyłożyć na talerze razem z mięsem.

Komentarze

Podobne przepisy