Kurczę pieczone

0 (0 ocen)

Soczyste mięso upieczone w ziołach z bukietem warzyw.

Składniki:

  • Kurczak o wadze 2kg
    2 łyżeczki słodkiej papryki
    2 łyżeczki estragonu
    sól i pieprz
    1 łyżeczka tymianku
    1 łyżka masła
    1 mała cebula
    4 ząbki czosnku

    Dodatkowo:
    1/2 dużej cukinii lub 1 mała
    1 papryka czerwona
    250g pieczarek
    2 łyżeczki oregano
    sól

Kurczę pieczone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kurczaka dokładnie umyć, osuszyć. Natrzeć z wierzchu solą, pieprzem, papryką i estragonem. W środku natrzeć tymiankiem. Cebulę pokroić w piórka, czosnek w plasterki, ułożyć wewnątrz kurczaka. Masło roztopić, polać kurczaka z każdej strony.
  • 2. Kurczaka ułożyć na blasze piersią do dołu, piec w temperaturze 200°C przez godzinę. Po tym czasie przewrócić go na drugą stronę. Piec kolejną godzinę.
  • 3. 30 minut przed końcem pieczenia na blasze z kurczakiem ułożyć warzywa pokrojone na mniejsze kawałki. Posypać je solą i oregano oraz polać odrobiną tłuszczu wytopionego z mięsa.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy