KURKI W ŚMIETANIE.

0 (0 ocen)

Sobotnie wypady na rynek zawsze kończą się pełną torbą kuszących warzyw i owoców. Znalazły się też kurki. Nie mogłam obojętnie przejść obok kobiety, której grzyby były piękne, dorodne i tak aromatyczne.Musiałam, nie potrafiłam się oprzeć. Sezon kurkowy bez kurek w śmietanie?Nie ma mowy!

Składniki:

  • 300g kurek
    3 łyżki kwaśnej śmietany
    1 duża cebula
    sól, pieprz
    olej z pestek winogron
    1/3 paczki makaronu pełnoziarnistego

Kurki w śmietanie. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę obieram i siekam drobno. Szklę na rozgrzanym oleju.
  • 2. Kurki płuczę pod bieżącą wodą, wrzucam do cebuli. Kiedy wydzieli się woda,
    przykrywam, chwilę duszę, po czym odcedzam kurki. Dolewam odrobinę
    oleju, smażę, na samym końcu dodaję sól, pieprz i śmietanę.
  • 3. Podaję na ciepło z makaronem pełnoziarnistym.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy