Kwaśne krewetki koktajlowe z makaronem ryżowym

0 (0 ocen)

szybkie i smaczne danie obiadowe z krewetkami koktajlowymi w roli głównej

Składniki:


  • 250 g krewetek koktajlowych (Indyjskie Kidi)
    200 g makaronu ryżowego w stylu chińskim (Vermicelli)
    100 g masła
    pęczek natki pietruszki
    4 łyżki sosu sojowego
    2 łyżki słodkiego sosu chili
    4 ząbki czosnku
    1 cytryna
    sól

Kwaśne krewetki koktajlowe z makaronem ryżowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0y8j50u 1. Na patelni, na małym ogniu roztapiamy masło. Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilę go podsmażamy. Dodajemy 250 g krewetek i posiekany pęczek pietruszki i całość chwilę gotujemy. Należy pamiętać, aby nie robić tego zbyt długo, bo wtedy krewetki stwardnieją.
  • image-24eg5ch 2. Wyciskamy sok z cytryny i wlewamy na patelnię. Następnie dodajemy 4 łyżki sosu sojowego i 2 łyżki słodkiego sosu chili. W między czasie zagotowujemy w czajniku wodę, i zalewamy nią makaron, dodając płaską łyżkę soli.
  • image-1unl55m 3. Makaron łączymy z krewetkami. Gotowe !

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy