Ciasto:
500 g mąki
50 g świeżych drożdży lub torebkę suchych
1/2 szklanki cukru + 2 łyżki do rozczynu
2 jajka
200 ml ciepłego mleka
1/2 łyżeczki soli
70 g miękkiego masła lub margaryny
Dodatkowo:
1/2 szklanki cukru wymieszana z dwoma łyżkami cynamonu
1/2 kostki margaryny (rozpuszczonej)
lukier
Kwiatek drożdżowy cynamonowo - cukrowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
W misce wymieszać mleko i roztrzepane jajka. Dodać mąkę wymieszaną z drożdżami (ze świeżych drożdży wcześniej zrobić rozczyn) i cukrem, miękkie masło i sól. Wyrobić gładkie ciasto. Pozostawić w ciepłym miejscu, przykryte, do podwojenia objętości
2.Ciasto podzielić na 4 równe części i każdą rozwałkować na okrągłe placki o średnicy ok. 30 - 35 cm lub jak w moim przypadku do wielkości foremki. Każdy placek posmarować rozpuszczoną margaryną i posypać cukrem wymieszanym z cynamonem.
3.Środek ciasta zaznaczamy szklanką.
4.Całe ciasto dzielimy na 16 równych kawałków, które nacinamy od środka do brzegów foremki (na początek dobrze jest ciąć co dwa, potem dociąć pojedyncze).
5.Bierzemy po 2 kawałki
6. i wywijamy 2 razy na zewnątrz
7.Końce łączymy
8.i zlepiamy pod spodem.
9.Gotowe ciasto przykryć i odstawić na ½ godz. do wyrośnięcia. Piec 40 - 50 min. w temp. 180*C. Po wystudzeniu posmarować lukrem.
Komentarze