Kwiatek drożdżowy makowo - cukrowy

0 (0 ocen)

:-) Gorąco polecam (-:

Składniki:

  • Ciasto:
    500 g mąki
    50 g świeżych drożdży lub torebkę suchych
    1/2 szklanki cukru + 2 łyżki do rozczynu
    2 jajka
    200 ml ciepłego mleka
    1/2 łyżeczki soli
    70 g miękkiego masła lub margaryny

    Dodatkowo:
    mak
    cukier
    1/2 kostki margaryny (rozpuszczona)
    mleko
    cukier puder do posypania

Kwiatek drożdżowy makowo - cukrowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    W misce wymieszać mleko i roztrzepane jajka. Dodać mąkę wymieszaną z drożdżami (ze świeżych drożdży wcześniej zrobić rozczyn) i cukrem, miękkie masło i sól. Wyrobić gładkie ciasto. Pozostawić w ciepłym miejscu, przykryte, do podwojenia objętości
  • * 2. Ciasto podzielić na 4 równe części i każdą rozwałkować na okrągłe placki o średnicy ok. 30 - 35 cm. Posmarować rozpuszczoną margaryną,
  • * 3. posypać cukrem,
  • * 4. makiem
  • * 5. i układać jeden na drugim. Na cieście zaznaczyć podział na 6 części.
  • * 6. Odrysować wzór gwiazdy.
  • * 7. Naciąć promienie gwiazdy (nie do końca)
  • * 8. i wywinąć (z dołu do góry).
  • * 9. Rozłożyć każdy płat ciasta,
  • * 10. wyrównać całość.
  • * 11. Naciąć na środku.
  • * 12. Gotowe ciasto przykryć i odstawić na ½ godz. do wyrośnięcia. Przed wstawieniem do piekarnika posmarować ciasto mlekiem (będzie miało ładny złoty kolor). Piec 40 - 50 min. w temp. 180*C. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.

Porady

Ciasto nacinałam na blasze z wyposażenia piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia, w ten sposób nie musiałam go później przenosić, tylko trzeba być ostrożnym, żeby nie przeciąć papieru.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy