Ciasto jest na tyle gęste, że można postarać się o zrobieniekonkretnych kształtów .Zbliżają się walentynki więc można zrobić faworkowe serduszka dla bliskiej osoby .
Składniki:
Składniki
4 jajka (żółtka i białka oddzielnie)
100 g mąki
ok. 80-100 ml mleka
cukier puder do posypania
olej do smażenia
1.Z mąki, żółtek i mleka rozrobić gęste ciasto naleśnikowe. Białka
ubić ze szczyptą soli ręcznie , następnie delikatnie wymieszać z
ciastem. Ciasto powinno mieć konsystencje pianki (ciasto musi być
troszkę gęstsze od ciasta naleśnikowego).
Olej rozgrzać. Ciasto lać na olej cienką strużką. Można użyć do
tego lejek albo woreczka foliowego (papierowego) z wyciętą małą
dziurką. Ja użyłam szprycy do tortów , ciast .
Po usmażeniu przekładać na papier aby odsączyć trochę tłuszczu a
następnie oprószyć cukrem pudrem.
Komentarze