Langosze

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Langosze to niewielkie drożdżowe placki smażone na głębokim tłuszczu, podawane zazwyczaj z kwaśną śmietaną, żółtym serem, świetnie smakują polane sosem czosnkowym. To znana węgierska przystawka :)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - ziemniaki (ugotowane): 2 sztuki
    - drożdże swieże: 20 gramów
    - mleko: 240 mililitrów
    - mąka pszenna: 420 gramów
    - sól: 1 szczypta
    - cukier: 1 szczypta
    - olej (do smażenia): 0.33 szklanki

    - śmietana 18 %: 0.5 szklanki
    - ser żółty: 100 gramów

Langosze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Langosze 1. Ziemniaki rozgniatam (najlepsze są z poprzedniego dnia, są troszkę bardziej suche). Dodaje pozostałe składniki. Drożdże świeże najpierw mieszam z płynem i dopiero dodaję do reszty, w przypadku suchych można dodać bezpośrednio do pozostałych składników. Zagniatam ciasto i zostawiam do wyrastania na godzinę. Wyjmuję i dziele na mniejsze części. Formuję placki, raczej cienkie, wielkości dłoni. Układam na rozgrzanym oleju (można wrzucić kawałek surowego ziemniaka, jak są bąbelki to już). Smażę z obydwu stron na złocisty kolor, podaje ze śmietaną i startym żółtym serem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy