Słowackie langosze

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Przepis przysłała O. Świątkowska.Jestem mamą małej Nikolki. Langosze jadłam jako dziecko na Słowacji. Teraz sama je robię.

  • Łatwy

Składniki:

  • - mąka tortowa: 1 kilogram
    - drożdże w proszku: 2 sztuki
    - jajka: 2 sztuki
    - mleko: 2 szklanki
    - oliwa (do smarzenia): 0.5 litra
    - Żółty ser (3-4 łyżeczki startego): 3 łyżki
    - czosnek (wg. uznania): 1 sztuka
    - majonez (wg. uznania): 1 sztuka
    - keczub (wg. uznania): 1 sztuka

Słowackie langosze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z mąki, mleka, jajek i drożdży zarabiamy ciasto. Wkładamy
    do woreczka foliowego wysmarowanego oliwą, luźno zawiązujemy. Odkładamy na 24 godziny do lodówki
  • 2. Ciasto dzielimy na placki i smażymy na oleju. Posypujemy
    serem, czosnkiem, nakładamy majonez i keczup.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy