Łasuch z wafelkami

0 (0 ocen)

  • 60 min

Pyszne ciasto z masami z dodatkiem wafelków

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto jasne
    - 4 jajka
    - 4 łyżki mąki
    - 4 łyżki cukru
    - łyżeczka proszku
    - olejek cytrynowy
    - skórka cytrynowa otarta z jednej cytryny

    Ciasto ciemne
    - 5 jajek
    - 5 łyżek cukru
    - cukier waniliowy
    - 3 łyżki mąki
    - 1 łyżeczka proszku
    - 1 mleczna czekolada

    Dodatki
    - 1 litr śmietany kremówki (ja używa kremówkę z ramy super się ubija i nie trzeba dodawać żelatyny)
    - 250 g wafelków waniliowych
    - 250 g wafelków czekoladowych
    - 2 galaretki agrestowe

Łasuch z wafelkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto jasne
    Białka ubić z cukrem dodawać po jednym żółtko cały czas ubijając. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i olejek a na końcu skórkę cytrynową całość delikatnie wymieszać. Piec w temp 170 przez 25 minut.
  • 2. Masy
    Wafelki pokroić w drobną kostkę. Następnie kremówkę podzielić na pół ubić najpierw 500 ml śmietany kremówki dodać pokrojone wafelki czekoladowe. To samo postąpić z drugą częścią kremówki dodać drugi rodzaj wafelków.
  • 3. Przełożenie ciasta
    Placek ciemny - masa z wafelkami waniliowymi - placek jasny - masa z wafelkami czekoladowymi - galaretka ( rozpuszczona według przepisu na opakowaniu)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy