LESZCZ Z MUSZTARDĄ W CIEŚCIE, PODANY Z CUKINIĄ.

0 (0 ocen)

  • 30 min

Bardzo smaczna ryba, a musztarda nadaje jej wyrazisty smak. Przepis z "Kuchnia znad rozlewiska" tylko trochę zmieniony.

  • 30 min

Składniki:

  • - 4 duże filety z leszcza
    - 4 łyżki musztardy
    - sok z 1/2 cytryny
    - sól, pieprz
    - olej z dodatkiem masła do smażenia
    Ciasto:
    - 1 jajko
    - mąka
    - mleko
    - sól
    Ponadto:
    - mała cukinia
    - sól, pieprz
    - olej a dodatkiem masła do smażenia.

Leszcz z musztardą w cieście, podany z cukinią. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filety umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Skropić sokiem z cytryny, delikatnie doprawić solą i pieprzem. Filety dość grupo posmarować musztardą z obu stron.
  • 2. Przygotować ciasto. Zmiksować wszystkie składniki ciasta. Powinno być bardziej gęste niż na naleśniki. Filety zanurzyć w cieście i smażyć z obu stron na gorącym tłuszczu, na złocisty kolor.
  • 3. Równocześnie usmażyć na tłuszczu pokrojoną w plasterki i obsypaną solą i pieprzem cukinię.
  • 4. Bezpośrednio po usmażeniu, rybę i cukinię odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Przekładamy na półmisek i ozdabiamy według własnego pomysłu.

Porady

Leszcza można podać z ziemniaczkami i surówką jako danie obiadowe.

Komentarze

Podobne przepisy