Składniki podstawowe:
b. zestaw (tylko 2 składniki): ryba (świeża lub mrożona), włoszczyzna (marchewka, pietruszka, seler, por)
1- Świeży leszcz po sprawieniu 1,5 kg
2. 3 średnie marchewki
3. 2 średnie pietruszki
4. 3 liście pora
5- kawałek selera
Składniki robocze:
2 łyżki masła bez oleju,
sól, pieprz według uznania,
mąka 8 łyżek,
olej do smażenia,
2 jaja
Składniki do dekoracji:
liść pora - zielona część
Leszcz z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rybę oskrobać, oczyścić, umyć , osuszyć , natrzeć solą i pieprzem , poporcjować , wstawić do lodówki na 15 minut. Jajka roztrzepać, doprawić solą i pieprzem.
Porcje ryby kolejno zanurzać w roztrzepanym jajku , obtoczyć w mące i jeszcze raz w roztrzepanym jajku.
Olej rozgrzać , porcje ryby kłaść na gorący tłuszcz, obsmażyć z obu z stron , następnie dusić 15 minut pod przykryciem.
Rybę osuszyć na papierowym ręczniku, przełożyć na półmisek. Na gorącą rybę położyć plasterki masła , obłożyć ugotowanymi warzywami , pokrojonymi w kostkę.
Udekorować zieloną częścią pora
Komentarze