Latający spodek

0 (0 ocen)

:-) Gorąco polecam (-:

Składniki:

  • Ciasto:
    1 1/2 kostki margaryny
    8 jajek
    2 1/2 szkl mąki
    1/2 szkl maku
    2 łyżki kakao
    1 1/2 szkl cukru pudru
    1 łyżeczka amoniaku
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Dodatkowo:
    1 paczka okrągłych biszkoptów
    powidła śliwkowe do sklejenia biszkoptów
    200-250 g rodzynek w czekoladzie
    polewa

Latający spodek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0skejgx 1. Margarynę, cukier puder i żółtka ucieramy. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, amoniak, i na końcu pianę ubitą z białek. Ciasto dzielimy na trzy części do jednej dodajemy mak do drugiej kakao, a trzecią pozostawiamy bez dodatków. Do formy (25/35 cm) dajemy ciasto kakaowe na nie ciasto z makiem w niego wciskamy biszkopty złączone parami powidłami. Między luki wrzucamy rodzynki. Przykrywamy ciastem jasnym. Pieczemy do 40 minuty w 180 stopniach. Dekorujemy polewą (pominęłam)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy