„Latający” torcik

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Taką pyszną niespodziankę sprawiłam mojemu chłopakowi na urodziny. Kształtem nawiązuje do jego pracy zawodowej.

Składniki:

  • ● 2 prostokątne (31x23 cm) biszkopty z 4 jajek

    Kolorowe masy: 3 masła
    ● kisiel jagodowy
    ● kisiel truskawkowy

    Masa do przełożenia: powidła
    ● małe kawałki czekolady
    ● wiśnie w spirytusie

    Oraz: kulki czekoladowe
    ● pisaki do zdobienia

„latający” torcik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Każdy kisiel w proszku mieszamy
    osobno z 3/4 kostki masła,
    resztę masła (1,5 kostki) od kładamy. Powidła mieszamy
    z czekoladą i wiśniami.
  • 2. Z biszkoptów wycinamy
    kształty części samolotu: 2 piętra
    kadłuba, 2 duże skrzydła, 3
    stateczniki.
  • 3. Tort układamy na sztywnej
    podkładce. Kadłub przekładamy
    masą z wiśniami. Ciepłym
    nożem smarujemy kabinę masą
    truskawkową, a środek – jagodową.
    Tył, skrzydła i stateczniki
    smarujemy masłem, a okna kabiny
    – masą jagodową. Z kulek
    robimy silniki. Pisakami wykonujemy
    napis.

Notka redakcyjna

PP_09-2010

Komentarze

Podobne przepisy