Lava cake

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Przepyszne ciastko z płynną czekoladą.

  • 20 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 100 gramów gorzkiej czekolady
    50 gramów masła
    2 jajka
    3 łyżki cukru
    Łyżka mąki
    Szczypta soli
    2 łyżki czarnych porzeczek

Lava cake - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czekoladę roztopić z masłem w kąpieli wodnej. Jajka, cukier i sól wymieszać w miseczce. Dodać mąkę, wymieszać. Dodać rozpuszczoną czekoladę z masłem, wymieszać.

    Masę przelać do wysmarowanych masłem i oprószonych mąką foremek o średnicy 9 cm (do 3/4 wysokości).

    Piec 11-12 minut (nie dłużej) w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (góra-dół).

    Po upieczeniu odstawić na około 5 minut. Ostrożnie wyłożyć na talerzyki. Ozdobić owocami i cukrem pudrem. Spożywać na ciepło.

Porady

Można podawać z dowolnymi, najlepiej kwaskowatymi owocami, a także z bitą śmietaną. Przepis dostałam od znajomej, która lavę piecze tylko 8 minut. Trzeba sprawdzić swój piekarnik, moja lava potrzebowała 12 minut. Ciasto było zwarte, a czekolada wypływała.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy