Leczo a la jajecznica

0 (0 ocen)

  • 15 min

Wspaniałe danie na kolacje. Łatwe do zrobienia nawet dla osób, które nie spędzają w kuchni dużo czasu.

  • 15 min

Składniki:

  • 1 duza cebula
    pół małej cukini
    2 papryki zielone
    2 papryki czerwone
    1 średni pomidor
    3 jajka
    1 laska kiełbasy (zwyczajnej lub ślaskiej według upodobań)
    2 łyżki oleju
    sół, pieprz do smaku, łyżeczka majeranku (może być więce), odrobina mielonej,ostrej papryki i ostrego ketchupu.

Leczo a la jajecznica - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pokrojoną w kostkę cebulę podsmażamy na odrobinie oleju.Dodajemy sól.
  • 2. Cukinie obieramy, kroimy w kostkę i dokładamy do cebuli.Dodajemy majeranek i pieprz. Dolewamy 1/3 szklanki wody.
  • Krok 3 3. Umytą zieloną paprykę, dzielimy na pół, pozbywamy się nasion i kroimy w kostke lub cienkie paseczki.
  • Krok 4 4. To samo robimy z czerwoną papryką.
  • 5. Myjemy pomidora i kroimy go w dużą kostkę (można pomidora obrać ze skórki).Dajemy ketchup i ostrą mieloną paprykę.Dusimy pod przykryciem. Mozna dolać wody jeśli warzywa przywierają.
  • 6. Kiełbasę kroimy w kostkę i podsmażamy na osobnej patelni. Dodajemy do warzyw starając sie nie dodawać tłuszczu.
  • 7. Gdy warzywa będą miękkie dodajemy jajka i mieszamy, aż jajko się zetnie.

Porady

Potrawa jest też dobra bez kiełbasy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy