Leczo z cukinią na ostro

0 (0 ocen)

  • 50 min

Danie jest szybkie do zrobienia , jednocześnie zdrowe i sycące.

  • 50 min

Składniki:

  • 2 cebule
    2 czerwone papryki
    2 żółte papryki
    1 zielone papryki
    2 małe cukinie
    ok. 500g kiełbasy
    2 łyżki oliwy z oliwek
    400g pomidorów z puszki
    ok. 2–3 szklanek wody
    1 czerwona papryczka chilli
    1 łyżeczka słodkiej papryki
    sól
    pieprz

Leczo z cukinią na ostro - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy, aż się zrumieni na oliwie z oliwek. Następnie dodajemy oczyszczoną i pokrojoną w grubą kostkę paprykę, pomidory z puszki, dolewamy 2 szklanki wody i dusimy na wolnym ogniu. W tym czasie kroimy w półplasterki cukinię i podsmażamy plasterki kiełbasy
    Po 10 minutach do papryki dodajemy cukinię, podsmażoną kiełbasę i posiekaną papryczkę chilli bez pestek.
    Dusimy leczo do momentu, aż cukinia będzie miękka, ale nie rozgotowana, ok. 15 minut.
    Doprawiamy papryką słodką, solą, pieprzem. Jeśli leczo jest bardzo kwaśne, dodajemy cukier. Dusimy kolejne 5 minut i odstawiamy. Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy