Lekki, błyskawiczny tort malinowy

0 (0 ocen)

Przepis dostałam od koleżanki. Torcik świetnie smakuje latem, jak i w zimowe dni.

Składniki:

  • Biszkopt:
    3 jajka
    120 g cukru
    120 g mąki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    Masa:
    500 ml śmietany kremówki
    1 łyżka cukru pudru
    800 g mrożonych malin
    2 galaretki malinowe

Lekki, błyskawiczny tort malinowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę, powoli dosypujemy mąkę z proszkiem, mieszamy i przekładamy do tortownicy 24 do 26 cm. Pieczemy ok. 40 minut w 190 stopniach. Studzimy i ponownie zakładamy obręcz.
  • 2. Pierwszą galaretkę rozpuszczamy w 100 ml gorącej wody. Studzimy. Maliny miksujemy. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Do galaretki dodajemy 3/4 malin, mieszamy i na koniec dodajemy śmietanę, delikatnie łączymy składniki. Masę przekładamy na biszkopt.
  • 3. Drugą galaretkę rozpuszczamy w 300 ml gorącej wody, studzimy. Następnie dodajemy pozostałe maliny. Mieszamy i przekładamy na tort. Studzimy ok. 4 godzin. Dekorujemy według uznania.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy