Lekki piankowiec z jagodami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Puszysty biszkopt przełożony galaretką z jagodami i lekką pianką.

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Biszkopt: 6jaj 1szkl. mąki pszennej 1 budyń waniliowy 1szkl. cukru 2łyżeczki proszku do pieczenia
    Pianka: 1l śmietany 18% 1galaretka truskawkowa 1galaretka cytrynowa

    Dodatkowo:
    Jagody
    2Galaretki truskawkowe

Lekki piankowiec z jagodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Białka ubij na puch dodaj cukier i żółtka. Zmiksuj. Pozostałe wszystkie suche składniki przesiej przez sito i połącz z masą jajeczną. Wymieszaj ręcznie łyżką. Piec 25min. w 170C. Wystudź. Przetnij na pół.
  • 2. Jagody wyłóż na biszkopt i zalej 1 tężejącą galaretką rozrobioną w 0,5l wody. Schładzamy. 2czerwoną galaretkę rozpuścić w 1szkl gorącej wody, zostaw do całkowitego stężenia i pokrój w kawałki.
  • 3. Każdą galaretkę rozpuść w 1 1/2szkl. gorącej wody.Pozostaw do mocniejszego stężenia.
  • 4. Śmietanę wlej do dwóch wysokich naczyń. Do jednego dodaj tężęjącą cytrynową galaretkę a do drugiego truskawkową. Zmiksuj. Cytrynową masę wylej na stężałą galaretkę z jagodami. Następnie kawałki stężałej galaretki wykładamy na masę i wykładamy 2część pianki truskawkowej.
  • 5. Na koniec przekładamy biszkoptem. Schładzamy w lodówce.

Komentarze

Podobne przepisy