Lekki torcik piankowy

0 (0 ocen)

Pyszniutki !

Składniki:

  • 1 opakowanie podłużnych biszkoptów
    4 żółtka
    80 g cukru
    500 ml mleka
    20 g cukru waniliowego
    3 łyżki żelatyny
    500 ml śmietanki 30 %
    1 łyżka słodkiego kakao

Lekki torcik piankowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkoptami wykładamy dno i boki tortownicy o średnicy 22 cm , ciastka na boki kładziemy poziomo tworząc w ten sposób pięciokąt, jak na zdjęciu.
  • 2. Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym , mleko podgrzewamy i doprowadzamy do wrzenia, rozpuszczamy w nim żelatynę. Następnie wlewamy jeszcze gorące do masy jajecznej i dokładnie mieszamy. Chłodzimy ją i czekamy aż zacznie tężeć.
  • 3. Kremówkę ubijamy i dodajemy do tężejącej masy jajecznej, dzielimy na pół i pierwszą część wykładamy na biszkopty. Do drugiej połowy dodajemy kakao i za pomocą szprycy wciskamy ciemną masę w kilku miejscach do masy waniliowej.
  • 4. Chłodzimy kilka godzin, dekorujemy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy