Piankowy torcik

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Piankowy torcik jest lekki, kolorowy i szybki w wykonaniu, taki ciekawy deser dla smakoszy galaretek:) Pianka jest naprawdę super. Delikatna, smaczna a w dodatku tania i świetnie się prezentuje. Spróbujcie:)

  • 2 godz.

Składniki:

  • 4 galaretki o różnych smakach i kolorach
    1 śmietana 0,5l 30%
    1 łyżka żelatyny
    3 łyżki cukru pudru

    Do dekoracji:
    wiórki kokosowe
    czereśnie koktajlowe

Piankowy torcik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • galaretki 1. Galaretki rozpuścić w osobnych naczyniach, każdą w szklance wrzącej wody. Odstawić do przestudzenia.
  • ubijamy śmietanę 2. Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklance gorącej wody. Przestudzić. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem, wlać żelatynę.
  • wykładamy masę na tortownicę 3. Ubitą śmietanę podzielić na 4 równe części, dodać chłodną, ale wciąż płynną galaretkę, zmiksować. Tortownicę o średnicy 22 cm wyłożyć folią aluminiową. Na środek wylać 3 łyżki pierwszego koloru, następnie na to trzy łyżki drugiego koloru, trzy łyżki trzeciego koloru i trzy łyżki czwartego koloru. Nakładać masy w ten sposób aż do ich wyczerpania.
  • 4. Torcik piankowy posypać wiórkami kokosowymi i wstawić do lodówki aż pianka będzie sztywna.
  • dekoryjemy 5. Torcik dekorujemy czereśniami koktajlowymi. Smacznego:)

Porady

zamiast wiórków można użyć białej czekolady też bardzo fajnie wygląda i smakuje:)

Komentarze

Podobne przepisy