Leniwe kremówki, czyli kremówki na krakersach

0 (0 ocen)

  • 30 min

Bardzo łatwe do wykonania .

  • 30 min

Składniki:

  • 2 opakowania prostokątnych krakersów
    3 szklanki mleka
    3/4 szklanki cukru
    60 g masła
    1 cukier waniliowy (16 g)
    4 duże jajka
    4 czubate łyżki mąki pszennej
    5 czubatych łyżek mąki ziemniaczanej

Leniwe kremówki, czyli kremówki na krakersach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jedną warstwę krakersów ułożyć na blaszce).

    Zagotować 2 szklanki mleka z cukrami i masłem. Pozostała szklankę zmiksować z jajkami i mąką, po czym wlać do gorącego mleka. Pogotować 1 - 2 min, cały czas energicznie mieszając, by nie porobiły się grudki. Odstawić z palnika, ochłodzić, poczekać aż troszkę zgęstnieje (ale nie za bardzo), wylać na krakersy.

    Na wierzch wyłożyć drugą warstwę krakersów, odczekać by przestygło i zgęstniało do końca, posypać cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy