Leśne ragoût

0 (0 ocen)

Delikatną sarninę połączyłam z suszonymi grzybami leśnymi, ziemniakami na koniec zaprawiłam gęstą wiejską śmietaną.

Składniki:

  • kawałek wędzonego surowego boczku około 15-20 dag
    1 kg mięsa z sarny, u mnie szynka
    olej rzepakowy
    1 kg ziemniaków
    garść suszonych grzybów leśnych u mnie podgrzybki i prawdziwki
    2 duże cebule
    3 ząbki czosnku
    marchewka
    łodyga selera naciowego
    szklanka kwaśnej wiejskiej śmietany

    przyprawy u mnie: sól, papryka słodka, chili, pieprz, bazylia, koperek, liście laurowe, ziele angielskie, jałowiec, przyprawy najlepiej utrzeć w moździerzu lub zmiksować blenderem

Leśne ragoût - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby zalewamy gorącą wodą zostawiamy na noc.
  • 2. Mięso kroimy w kostkę, skrapiamy olejem, odstawiamy do lodówki na noc.
  • 3. Boczek kroimy w plasterki, wrzucamy na rozgrzane dno garnka. Smażymy aż będzie chrupiący.
  • 4. Do garnka ostrożnie dorzucamy mięso. Obsmażamy ze wszystkich stron.
  • 5. Dodajemy pokrojone cebule, czosnek, grzyby, ziemniaki, marchewkę i selera. Posypujemy zmieloną mieszanką przypraw. Dusimy pod przykryciem około 30 - 40 minut. Po tym czasie dodajemy śmietanę i dusimy jeszcze kilka minut. Podajemy posypane zieleniną.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy