Delikatną sarninę połączyłam z suszonymi grzybami leśnymi, ziemniakami na koniec zaprawiłam gęstą wiejską śmietaną.
Składniki:
kawałek wędzonego surowego boczku około 15-20 dag
1 kg mięsa z sarny, u mnie szynka
olej rzepakowy
1 kg ziemniaków
garść suszonych grzybów leśnych u mnie podgrzybki i prawdziwki
2 duże cebule
3 ząbki czosnku
marchewka
łodyga selera naciowego
szklanka kwaśnej wiejskiej śmietany
przyprawy u mnie: sól, papryka słodka, chili, pieprz, bazylia, koperek, liście laurowe, ziele angielskie, jałowiec, przyprawy najlepiej utrzeć w moździerzu lub zmiksować blenderem
2.Mięso kroimy w kostkę, skrapiamy olejem, odstawiamy do lodówki na noc.
3.Boczek kroimy w plasterki, wrzucamy na rozgrzane dno garnka. Smażymy aż będzie chrupiący.
4.Do garnka ostrożnie dorzucamy mięso. Obsmażamy ze wszystkich stron.
5.Dodajemy pokrojone cebule, czosnek, grzyby, ziemniaki, marchewkę i selera. Posypujemy zmieloną mieszanką przypraw. Dusimy pod przykryciem około 30 - 40 minut. Po tym czasie dodajemy śmietanę i dusimy jeszcze kilka minut. Podajemy posypane zieleniną.
Komentarze