Delikatna ryba o oryginalnym, nie codziennym smaku kawy z sosem sojowym i nutą cynamonu.
Propozycja przygotowania ryby na świąteczny stół czy też wykwintną kolację we dwoje.
Jej smak idealnie komponuje się z lampką czerwonego wina.
Leszcz pieczony w kawie z nutą cynamonu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Skórę ryb naciąć na ukos, oprószyć z obu stron solą i pieprzem.
2.Kawę połączyć z sosem sojowym oraz cynamonem.
3.Ryb umieścić w naczyniu żaroodpornym zalać przygotowanym płynem , nasmarować nim rybę także od środka.
Odstawić na 2-3 godz do lodówki , w między czasie przekręcić ryby na drugą stronę.
4.W każdej od środka i na grzbiecie umieścić po dwa plastry cytryny.
5.Piec 30-35 min w piekarniku nagrzanym do 180 st.
Komentarze