Pieczony leszcz z pieczarkami

0 (0 ocen)

  • 60 min

Przekonajcie się do ryb, jakie zawierają wartości odżywcze. Polecam świeżego leszcza z pieczarkami.

  • 60 min

Składniki:

  • 1 leszcz około 1,5 kg
    sól.pieprz
    sok z jednej cytryny
    1 pęczek natki pietruszki
    Sos:
    5 dkg masła
    1 średnia cebula
    40 dkg pieczarek
    1/2 szklanki wina białego
    1/2 szklanki rosołu
    1 łyżka musztardy sarepskiej
    1 łyżka koncentratu pomidorowego
    1 łyżka tymianku
    1/2 szklanki śmietany 30%
    2 łyżki mąki

Pieczony leszcz z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-23wfltl 1. Sprawiony leszcz opłukać, osuszyć, skropić sokiem cytryny, posypać natką pietruszki.
  • image-2368tgs 2. Na patelni rozgrzać tłuszcz. Dołożyć drobno pokrojoną cebulę , poddusić do zeszklenia.
    Pieczarki pokroić w plasterki, dodać do cebuli, zalać winem i rosołem. Chwilę poddusić. Gotowe pieczarki wyłożyć do naczynia żaroodpornego , dołożyć ryby i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na około 20 min.
  • 3. Ryby wyjąć i odstawić w ciepłe miejsce. Grzyby przełożyć do garnka , dodać musztardę, koncentrat pomidorowy, tymianek. Mąkę rozprowadzić ze śmietaną , dodać do grzybów, zagotować. Doprawić solą i pieprzem. Ryby ułożyć na półmisku, polać sosem. Podawać na gorąco z ziemniakami i surówką.

Porady

Zamiast pieczarek można użyć prawdziwki.

Komentarze

Podobne przepisy