LIKIER KUKUŁKA.

0 (0 ocen)

Jak nie piję alkoholu,bo nie lubię...Tak uwielbiam przyrządzać różne nalewki,likiery czy inne trunki, które potem z zadowoleniem i niejaką dumą stawiam na stole gościom. Z niepewnościąwyczekuję pierwszego łyczka degustatorów,aby w następnej fazie stwierdzili, czy odpowiada to standardom.

Składniki:

  • 500 g cukierków Kukułka
    2 szklanki wrzątku
    litr czystej wódki
    puszka skondensowanego mleka

Likier kukułka. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukierki rozpuszczam we wrzątku.
    Mleko podgrzewam, aby miało dość lejącą, rzadką konsystencję.
  • 2. Rozpuszczone cukierki, skondensowane mleko i wódkę umieszczam
    w dużej butelce,najlepiej z ciemnego szkła. Mieszam dokładnie
    i zakręcone (lepiej, by była butelka zatkana korkiem), odstawiam
    na okres około dwóch miesięcy w chłodne miejsce. Pamiętając,
    by co jakiś czas dobrze butelką wstrząsnąć.

Komentarze

Podobne przepisy