Łódeczka na wyspie

0 (0 ocen)

  • 25 min

Prosto i smacznie, tylko inaczej podane. I dla dzieci i dorosłych.

  • 25 min

Składniki:

  • 5 ogórków (u mnie gruntowe)
    1 marchewka
    1 pomidor
    3-4 jajka ugotowane na twardo
    3 laski kabanosa z kurczaka
    1 łyżka majonezu
    1 liść sałaty lodowej
    makaron kolanka (świetnie wyglądają też kokardki)
    sól, pieprz

Łódeczka na wyspie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. Warzywa dokładnie myjemy.
  • 2. Pasta na kanapki: jajka i 3 ogórki obieramy i kroimy w kostkę, dodajemy pokrojonego pomidora i kabanosy, mieszamy z majonezem, leciutko doprawiamy pieprzem.
  • 3. Marchewkę i 1 ogórka obieramy, (1 ogórek zostaje nie obrany) i kroimy w plastry (ja posiekałam w snacki), tworzymy z nich "wyspę" na przemian z makaronem.
    Pastę nakładamy do łódeczki z sałaty lodowej, ozdabiamy ogórkiem i marchewką. Podajemy z pieczywem.
    Kolorowe śniadanie gotowe :)

Porady

Marchewkę można lekko podgotować jeśli dziecko nie lubi surowej lub jest za małe. Pozostałą pastę można wymieszać z resztą makaronu, doprawić i mamy sałatkę.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy