Lody bakaliowe

0 (0 ocen)

Kolejne pyszne lody na bazie mleka skondensowanego i śmietany kremówki.

Składniki:

  • 1 szklanka śmietany kremówki

    1 szklanka mleka skondensowanego słodzonego(nie gotujemy!)

    1 garść orzechów (ja dałam włoskie)

    1 garstka rodzynek

    1/2 tabliczki czekolady gorzkiej

Lody bakaliowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śmietanę ubijamy mikserem, w trakcie ubijania dodajemy cienkim strumieniem mleko z puszki.
    Orzechy lekko prażymy na suchej patelni, siekamy na drobniejsze kawałki. Studzimy.
    Do masy dodajemy bakalie, pokrojoną w drobną kostkę czekoladę, mieszamy, przelewamy do pojemnika i wstawiamy do zamrażalnika i mrozimy.

    *Jeśli posiadamy maszynkę do lodów:

    Ubitą masę (bez bakalii) w misce wkładamy na 1 godzinę do zamrażalnika. Gdy będzie jeszcze lekko płynna wlewamy do maszyny i postępujemy wg instrukcji.

    Pod koniec dodajemy bakalie. Podajemy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy