Lody bakaliowe

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Szczerze przyznaję, że nie lubiłam lodów bakaliowych, postanowiłam zrobić je dla rodzinki. Spróbowałam ich i zakochałam się w tym smaku. Kolejny dowód na to, że warto robić coś samemu, polecam :)

Składniki:

  • 350 ml śmietanki 30%
    100 ml mleka
    2 żółtka
    50 g cukru pudru
    2 łyżki soku z pomarańczy
    starta skórka z całej pomarańczy
    ok. 10 plasterków suszonej moreli
    garstka rodzynek sułtańskich
    ok. 3 łyżki orzechów włoskich
    ok. 3 łyżki orzechów laskowych

Lody bakaliowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę.

    Stopniowo dodajemy sok i skórkę z pomarańczy a także mleko, cały czas ucierając.

    Wlewamy mieszankę do garnuszka i na małym ogniu gotujemy często mieszając.

    Gdy masa zgęstnieje, odstawiamy do ostudzenia.
  • 2. Orzechy drobno mielimy.

    Morele kroimy na małe kawałeczki.
  • Lody bakaliowe 3. Śmietankę ubijamy na sztywno po czym dodajemy do niej wystudzoną masę, zmielone orzechy a także rodzynki i pokrojoną morelę.

    Delikatnie ale dokładnie mieszamy i w plastikowym pojemniku wkładamy do zamrażarki.
  • Lody bakaliowe 4. Lody są gotowe po ok. 4 godzinach.

    Smacznego :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_07-2012

Komentarze

Podobne przepisy