Przepis na domowe jogurtowe lody cytrynowe. Jest to przepis bazowy i każdy może dodać swoje ulubione smaki owocowe ;)
Dla 4 osób
Składniki:
Czas przygotowania: 10 min.
Składniki: 1 porcja = ok. 1 litr
jogurt naturalny – gęsty – 600 ml
śmietana kremówka 150 ml
cukier puder 100 g
sok z 2-3 cytryn
1.Wycisnąć sok z cytryn i przelać do dużego naczynia. Następnie dodać śmietanę, kremówkę, jogurt naturalny oraz cukier i wszystko dokładnie zmiksować. Całą masę schłodzić przez 4 godz. w lodówce i przelać do maszyny do lodów - dalej postępować wedle instrukcji jej producenta.
Lub przelać masę lodową do plastikowego pojemnika z przykryciem i wstawić do zamrażarki - mieszać co 40 min. aby rozpić kryształki lodów. Spożywamy bezpośrednio po przygotowaniu - nie zamrażamy.
Komentarze