Lody czekoladowe z karmelizowanymi orzechami

0 (0 ocen)

  • Dla 5 osób
  • Średni

Bardzo lubię czekoladę i karmelizowane orzechy włoskie. Myślę, że połączenie tego w postaci kremowych lodów jest bardzo udane!

  • Dla 5 osób
  • Średni

Składniki:

  • - żółtka surowe: 4 sztuki
    - Mąka tortowa (ilość podana w przepisie): 2 łyżki
    - cukier: 75 gramów
    - gorące mleko: 300 mililitrów
    - śmietanka 36 %: 500 mililitrów
    - cukier waniliowy z prawdziwą wanilią: 1 opakowanie
    - gorzka czekolada 60%: 300 gramów

    - orzechy włoskie: 200 gramów
    - cukier: 70 litrów

Lody czekoladowe z karmelizowanymi orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukier wrzucić na suchą patelnię i podgrzewać do czasu, aż zacznie się rozpuszczać. Wrzucić posiekane lekko orzechy i często mieszając poczekać, aż cukier się skarmelizuje i pokryje dokładnie orzechy. Wylać masę na talerz. Gdy ostygnie pokruszyć.
    Żółtka z cukrem i cukrem waniliowym na biały puch. Wymieszać z mąką na gładką masę. Mieszając powoli wlewać gorące mleko. Podgrzewać na wolnym ogniu ok 5-10 minut, aż zgęstnieje. Schłodzić. Rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej lub w mikrofali i po ostudzeniu połączyć z masą jajeczną. Śmietanę ubić na sztywno i dodać do masy czekoladowo-jajecznej. Dodać skarmelizowane orzechy i dokładnie wymieszać. Przelać do pojemnika i mrozić co najmniej 1,5 h. Od czasu do czasu można masę energicznie przemieszać łyżką.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy