Lody czekoladowe z karmelizowanymi orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cukier wrzucić na suchą patelnię i podgrzewać do czasu, aż zacznie się rozpuszczać. Wrzucić posiekane lekko orzechy i często mieszając poczekać, aż cukier się skarmelizuje i pokryje dokładnie orzechy. Wylać masę na talerz. Gdy ostygnie pokruszyć.
Żółtka z cukrem i cukrem waniliowym na biały puch. Wymieszać z mąką na gładką masę. Mieszając powoli wlewać gorące mleko. Podgrzewać na wolnym ogniu ok 5-10 minut, aż zgęstnieje. Schłodzić. Rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej lub w mikrofali i po ostudzeniu połączyć z masą jajeczną. Śmietanę ubić na sztywno i dodać do masy czekoladowo-jajecznej. Dodać skarmelizowane orzechy i dokładnie wymieszać. Przelać do pojemnika i mrozić co najmniej 1,5 h. Od czasu do czasu można masę energicznie przemieszać łyżką.
Komentarze