Od jakiegoś czasu chciałam zrobić dyniowe lody, a miałam jeszcze końcówkę mrożonej dyni więc postanowiłam ją wykorzystać. Lody wyszły pyszne, kremowe o bardzo ciekawy smak. To idealny deser na pożegnanie lata i przywitanie jesieni :)
Składniki:
• 40 dag dyni ( u mnie Hokkaido),
• Puszka mleka kokosowego,
• 2-3 łyżki cukru waniliowego,
• 2-3 łyżki soku z cytryny,
• 2-3 łyżki soku z pomarańczy,
• Płaska łyżeczka cynamonu,
Lody dyniowo-kokosowe z cytrusową nutą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kawałki dyni (jeśli świeża to dynię przekroić, oczyścić z pestek i pokroić na 4-6 części) włożyć do piekarnika nagrzanego do ok. 170 ºC i piec ok. godziny, aż miąższ będzie miękki . Następnie usunąć skórkę, a miąższ zmiksować z mlekiem kokosowym, cukrem waniliowym, cynamonem i sokiem z cytrusów według upodobania do pożądanej konsystencji. Po wstawieniu masy do zamrażarki należy co ok. 30- 40 min. przemieszać masę, najlepiej mikserem. Im więcej razy powtórzymy tę czynność tym nasze lody będą gładsze i bardziej puszyste. A efekt końcowy jak dla mnie jest rewelacyjny. Smacznego!
Komentarze