Lody jagodowe

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Na lody mam swój niezawodny przepis! Wymieniam tylko dodatki. Chociaż bez nich wyśmienite są zwykłe śmietankowe. Ale tym razem postawiłam na sezonowość – jagody!

  • 20 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 jajka
    300 ml śmietanki 30%
    140 g drobnego cukru
    2 łyżki ciepłej wody
    Mus jagodowy:
    4 łyżki jagód
    2 łyżki cukru
    1 łyżka wody

Lody jagodowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka przelewamy wrzątkiem na sitku. W garnku zagotowujemy jagody z cukrem. Powinny puścić sok. Jeszcze ciepłe blendujemy na gładki mus. Przygotowujemy trzy miseczki. W pierwszej ubijamy żółtka z połową drobnego cukru oraz przegotowaną wodą. Ubijamy do momentu aż żółtka staną się puszyste i jasne. W drugiej misce ubijamy na sztywno śmietankę. W trzeciej miksujemy na sztywno białka - pod koniec ubijania wsypujemy resztę drobnego cukru. Do żółtek naprzemiennie wkładamy po łyżce białek i śmietanki (aż do wyczerpania). Na końcu wlewamy mus jagodowy. Mieszamy dokładnie trzepaczką. Przygotowane lody przelewamy do pojemnika i wstawiamy do zamrażarki na kilka godzin.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy