Lody marchewkowe

0 (0 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Moim ulubionym ciastem jest marchewkowe... Teraz ten smak udało mi się odnaleźć w lodach. Śmietankowo-piernikowe z kawałeczkami marchewki wprost rozpływają się w ustach...

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - mleko 3,2%: 300 mililitrów
    - śmietana 30%: 300 mililitrów
    - żółtka: 6 sztuk
    - cukier puder: 0.75 szklanki
    - marchew (starta na tarce jarzynowej): 150 gramów
    - przyprawa do piernika: 1 łyżeczka

Lody marchewkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko i śmietaną podgrzewamy. Żółtka ubiajamy z cukrem na puszystą masę, wlewamy podgrzane mleko, mieszamy dokładnie i podgrzewamy do momentu, kiedy masa nieco zgęstnieje. Nie możemy zagotować, bo się zwarzy !!!

    Startą marchew mieszamy z przyprawą do piernika, zalewamy 2 łyżkami wody i chwilkę gotujemy bez przykrycia (do momentu aż woda odparuje, a marchew zmięknie nieco), mieszając aby nie przywarła do garnka.
  • lody marchewkowe 2. Masę mleczno jajeczną mieszamy z marchewką i studzimy. Po przestudzeniu wlewamy do maszynki do robienia lodów i postępujemy zgodnie z instrukcją pracy maszyny.
  • 3. Gotowe lody przekładamy do pojemnika i wstawiamy do zamrażalnika.

    Wystawiamy ok.10 minut przed podaniem, aby nieco "zmiękły"

Komentarze

Podobne przepisy