Moim ulubionym ciastem jest marchewkowe... Teraz ten smak udało mi się odnaleźć w lodach. Śmietankowo-piernikowe z kawałeczkami marchewki wprost rozpływają się w ustach...
Lody marchewkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mleko i śmietaną podgrzewamy. Żółtka ubiajamy z cukrem na puszystą masę, wlewamy podgrzane mleko, mieszamy dokładnie i podgrzewamy do momentu, kiedy masa nieco zgęstnieje. Nie możemy zagotować, bo się zwarzy !!!
Startą marchew mieszamy z przyprawą do piernika, zalewamy 2 łyżkami wody i chwilkę gotujemy bez przykrycia (do momentu aż woda odparuje, a marchew zmięknie nieco), mieszając aby nie przywarła do garnka.
2.Masę mleczno jajeczną mieszamy z marchewką i studzimy. Po przestudzeniu wlewamy do maszynki do robienia lodów i postępujemy zgodnie z instrukcją pracy maszyny.
3.Gotowe lody przekładamy do pojemnika i wstawiamy do zamrażalnika.
Wystawiamy ok.10 minut przed podaniem, aby nieco "zmiękły"
Komentarze