Lody marchewkowe

0 (0 ocen)

Ostatnio podbiły moje serce

Składniki:

  • 7 średnich marchewek,postaraj się wybrać marchewki jednakowej wielkości
    1/2 szklanki mleczka kokosowego
    szczypta soli
    1 mrożony banan
    1 łyżka miodu
    1 łyżka syropu klonowego

Lody marchewkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotuj sobie naczynie żaroodporne i wyłóż je folią aluminiową.
    Piekarni nastaw na 230 C.
    Marchewki obierz i przełóż do naczynia.Przykryj folią aluminiową i piecz do momentu aż marchewki będą miękkie (u mnie ok 40 minut).Upieczone marchewki odstaw by przestygły,a jeszcze lepiej jeśli upieczesz je dzień wcześniej.
  • 2. Ostudzone marchewki pokrój na mniejsze kawałki, przełóż do miski i dodaj mleczko kokosowa,sól,banana oraz syrop klonowy.Zmiksuj blenderem pod koniec dodając miód.
    Gotową masę przełóż do pudełeczka i zamknij.Włóż do zamrażalki

Porady

Lody możecie podawać np z orzechami włoskimi,prażonymi pestkami dyni,ulubioną posypką,sosem. Aby podkręcić ich smak warto do nich dodać np imbiru.

Komentarze

Podobne przepisy