Lody maślankowo - malinowe

0 (0 ocen)

  • 10 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Lody na maślance z malinami - pyszne, lekko kwaskowe, idealne na lato!

  • 10 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Maślanka - 2 szklanki
    Śmietana 18% - 1 szklanka
    Maliny - 1 szklanka
    Cukier - 3-4 łyżki (do smaku)

Lody maślankowo - malinowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Lody maślankowo - malinowe 1. Te lody, w przeciwieństwie do lodów na śmietance kremówce są dość twarde, dlatego najlepiej sprawdzają się jako lody na patyku. Można zrobić je w specjalnej formie lub wlać do plastikowych kubeczków i wetknąć w nie patyczki.

    Mieszamy maślankę, śmietanę i cukier. Ja mieszałam trzepaczką, ale można też łyżką. Dodajemy maliny podzielone na mniejsze kawałki. Lody wlewamy do foremki lub kubeczków, wkładamy patyczki. Mrozimy kilka godzin (u mnie mroziły się całą noc). Wyciągamy je kilka minut przed podaniem, aby łatwiej wyszły z formy.

Porady

Do lodów można użyć smakowej maślanki, ale wtedy nie dodajemy cukru.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy