Lody miętowe z kawałeczkami czekolady

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 4 osób

Przyszły upały, pora na lody. Proponuje sprawdzony przepis.

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 660 ml śmietanki 30%
    4 żółtka
    100 g cukru
    parę gałązek mięty
    2-3 łyżki pokruszonej czekolad

Lody miętowe z kawałeczkami czekolady - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Miętę umyć. Oberwać listki z gałązek. Wrzucić do blendera, wlać 50 ml śmietanki. Zmiksować. Resztę śmietanki podgrzać.
  • 2. 2. Żółtka z cukrem ubijać na puszystą, jasno żółtą masę. Nie przestawać ubijać, wlać cienkim strumykiem miętową masę i ciepłą śmietankę.Tak przygotowaną masę przelać do garnka i gotować na małym ogniu, cały czas mieszając(nie zagotować), aż zgęstnieje. Ostudzić, dodać pokruszoną na małe kawałeczki czekoladę. Przełożyć do pojemnika i odstawić do zamrażalnika na 4 godz. Co godzinę lody pomieszać.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy