● 20 dag cukru pudru
● 5 dużych żółtek
● 15 dag gorzkiej czekolady (80-85 proc. kakao)
● 17,5 dag mlecznej czekolady z orzechami
● 40 dag śmietanki 36-proc.
● 2 łyżki kakao
Lody mocno czekoladowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cukier rozpuszczamy w 100 ml ciepłej wody. Gotujemy ok. 10 minut, aż syrop zgęstnieje. Nie mieszamy, tylko od czasu do czasu potrząsamy garnkiem.
2.Żółtka ubijamy na puszystą masę. Stopniowo wlewamy syrop. Ubijamy na jednolity i błyszczący krem. Studzimy.
3.Śmietankę ubijamy. Czekolady roztapiamy oddzielnie w kąpieli wodnej, mieszając. Studzimy. Do mlecznej czekolady dodajemy 1/3 kremu i 1/3 bitej śmietany. Mieszamy i wstawiamy do lodówki. Gorzką czekoladę mieszamy z resztą kremu, bitej śmietany i kakao.
4.Foremkę wykładamy folią spożywczą tak, aby brzegi wystawały poza foremkę. Wlewamy krem z gorzkiej czekolady. Na ok. 2 godziny wstawiamy do zamrażalnika. Następnie wkładamy krem z mlecznej czekolady. Wstawiamy do zamrażalnika na minimum 10 godzin.
Komentarze