Lody w karmelizowanym słoneczniku

0 (0 ocen)

  • Dla 7 osób
  • Łatwy

Lody w nieco innej odsłonie;)

  • Dla 7 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - słonecznik łuskany: 300 gramów
    - mleko: 5 łyżek
    - cukier: 5 łyżek
    - masło: 100 gramów
    - lody kilka gałek: 1 sztuka

Lody w karmelizowanym słoneczniku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zaczynamy od nastawienia piekarnika na 180*C.
    Masło z mlekiem i cukrem dodajemy kolejno do rondelka i podgrzewamy.
    Gdy zacznie wrzeć wsypujemy słonecznik.
    Mieszamy do momentu, gdy słonecznik cały pokryje się "płynem".
    Następnie przelewamy całość na blachę do pieczenia i rozsmarowujemy równo po powierzchni blachy (im większa blacha tym szybciej słonecznik się karmelizuje)
    Zapiekamy w piekarniku około od 20 do 30 minut, w zależności jaka powierzchnię uzyskaliście.
    Słonecznik jest gotowy gdy uzyskamy ciemnobrązowy kolor.
    Gałki lodów obtaczamy w słoneczniku najlepiej gdy jest jeszcze letni, potem masa twardnieje i trudno będzie oblepić lody.
    Możemy słonecznik po prostu wmieszać z lodami, lub przykryć lody (jeśli macie w prostokątnym pojemniku) karmelizowanym słonecznikiem i po prostu kroić kostki lodu na talerz.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy