Lody w karmelizowanym słoneczniku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Zaczynamy od nastawienia piekarnika na 180*C.
Masło z mlekiem i cukrem dodajemy kolejno do rondelka i podgrzewamy.
Gdy zacznie wrzeć wsypujemy słonecznik.
Mieszamy do momentu, gdy słonecznik cały pokryje się "płynem".
Następnie przelewamy całość na blachę do pieczenia i rozsmarowujemy równo po powierzchni blachy (im większa blacha tym szybciej słonecznik się karmelizuje)
Zapiekamy w piekarniku około od 20 do 30 minut, w zależności jaka powierzchnię uzyskaliście.
Słonecznik jest gotowy gdy uzyskamy ciemnobrązowy kolor.
Gałki lodów obtaczamy w słoneczniku najlepiej gdy jest jeszcze letni, potem masa twardnieje i trudno będzie oblepić lody.
Możemy słonecznik po prostu wmieszać z lodami, lub przykryć lody (jeśli macie w prostokątnym pojemniku) karmelizowanym słonecznikiem i po prostu kroić kostki lodu na talerz.
Komentarze