Lody z karmelizowanym rabarbarem

0 (0 ocen)

Lody o dość nietypowym smaku, z kawałkami karmelizowanego rabarbaru i delikatną nutką cynamonu. Lekko kwaskowate, a dodatek alkoholu sprawia, że nie zamarzają na kamień.

Składniki:

  • 250 g rabarbaru
    50 g masła
    3/4 szklanki cukru
    szczypta cynamonu
    1 szklanki kremówki
    1 łyżka spirytusu

Lody z karmelizowanym rabarbarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło rozpuścić na patelni razem z cukrem. W momencie kiedy zacznie lekko brązowieć dodać rabarbar pokrojony w około 1 cm kawałki. Smażyć, obtaczając rabarbar w syropie, aż będzie miękki i zacznie się rozpadać. Przyprawić cynamonem i wlać 1/2 szklanki kremówki. Chwilę podusić, ale tak aby część kawałków rabarbaru się zachowała.

  • 2. Po całkowitym wystudzeniu dodać alkohol. Pozostałą kremówkę, dobrze schłodzoną, ubić i wmieszać do zimnego rabarbaru. Masę przełożyć do pojemnika przeznaczonego do mrożenia i włożyć do zamrażalnika na parę godzin. Smacznego :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy