Lody o dość nietypowym smaku, z kawałkami karmelizowanego rabarbaru i delikatną nutką cynamonu. Lekko kwaskowate, a dodatek alkoholu sprawia, że nie zamarzają na kamień.
Składniki:
250 g rabarbaru
50 g masła
3/4 szklanki cukru
szczypta cynamonu
1 szklanki kremówki
1 łyżka spirytusu
Lody z karmelizowanym rabarbarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło rozpuścić na patelni razem z cukrem. W momencie kiedy zacznie lekko brązowieć dodać rabarbar pokrojony w około 1 cm kawałki. Smażyć, obtaczając rabarbar w syropie, aż będzie miękki i zacznie się rozpadać. Przyprawić cynamonem i wlać 1/2 szklanki kremówki. Chwilę podusić, ale tak aby część kawałków rabarbaru się zachowała.
2.Po całkowitym wystudzeniu dodać alkohol. Pozostałą kremówkę, dobrze schłodzoną, ubić i wmieszać do zimnego rabarbaru. Masę przełożyć do pojemnika przeznaczonego do mrożenia i włożyć do zamrażalnika na parę godzin. Smacznego :)
Komentarze