Lody waniliowe

0 (0 ocen)

  • 18 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Naturalne, bez ulepszaczy i środków konserwujących, czyli domowe lody waniliowe. Deser idealny na upalne dni.

  • 18 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • na ok. 1 litr

    400 ml śmietany kremówki
    400 ml mleka
    5 żółtek
    120 g cukru
    3 łyżki miodu (jasnego)
    1 laska wanilii

Lody waniliowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kremówkę, mleko, miód zagotować razem z przeciętą i wyłuskaną z ziaren laską wanilii. Zdjąć z ognia i wyjąć laskę waniliową. Żółtka ubić z cukrem na puszystą pianę. Do żółtek nie przerywając mieszania dodawać porcjami gorącą śmietanę, dokładnie wymieszać. Całość ponownie przelać do garnka i jeszcze chwile podgrzewać aż masa zgęstnieje. Nie doprowadzić do podgrzania powyżej 80°C ani zagotowania.
    Powstałą mieszankę schłodzić w lodowatej wodzie, a kiedy będzie zupełnie schłodzona przykryć miskę folią spożywczą i włożyć do lodówki na 10-12 godzin.
    Przelać do maszynki do lodów, postępować zgodnie z instrukcją obsługi.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy