Łopatka z sarny w warzywach

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Średni

Danie jednogarnkowe.

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • 1 łopatka z sarny
    2 cebule
    2 marchewki
    2 pietruszki
    5 ziemniaków
    1/4 główki słodkiej kapusty
    słoik 900 ml pomidorów
    3-4 łyżki klarowanego masła do obsmażenia
    sól i pieprz do smaku
    3-4 łyżki czerwonej soczewicy

Łopatka z sarny w warzywach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Umytą łopatkę przecinamy w stawach, dzielimy na pół. W głębokiej patelni roztapiamy masło i obsmażamy z obu stron mięso. Dodajemy pokrojoną cebulę, oczyszczone i pokrojone w kawałki marchewki i pietruszki. Chwilę smażymy i dodajemy pokrojone w większą kostkę ziemniaki. Następnie dokładamy grubo pokrojoną kapustę, soczewicę i wlewamy pomidory. Całość przyprawiamy solą i pieprzem. Dusimy na wolnym ogniu do miękkości.

Porady

Taką potrawę można przygotować z wołowiną.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy