ŁOSOŚ CYTRYNOWO-IMBIROWY NIGELLI.

0 (0 ocen)

Przepis na tego łososia podpatrzyłam podczas jednego z odcinków programuNigelli w sobotnie południe. Jestem wielka fanką łososia, stad też mojezainteresowanie. Polecam wszystkim, smakuje naprawdę pysznie,z dodatkiem kaszy kuskus i sałatką ze świeżych pomidorów.

Składniki:

  • 100-150g fileta z łososia
    skórka z jednej cytryny
    1/2 łyżeczki mielonego imbiru
    łyżeczka słodkiej mielonej papryki
    łyżka oliwy z oliwek czosnkowej
    sól, pieprz

    do podania:
    100-150g kaszy kuskus ugotowanej w bulionie

    sałatka:
    1 pomidora,
    garści sałaty,
    1/2 zielonego ogórka
    oliwa z oliwek
    sól, pieprz do smaku

Łosoś cytrynowo-imbirowy nigelli. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Łososia opłukuję, jeśli ma skórę, delikatnie ją usuwam (za pomocą noża
    do filetowania ryb). Imbir, paprykę, otarta skórkę z cytryny, sól, pieprz
    oraz oliwę czosnkową łącze ze sobą, na pastę. Jeśli nie mamy takiej oliwy,
    możemy pomieszać zwykłą oliwę z oliwek wraz z odrobina mielonego,
    suszonego czosnku.
  • 2. W tak przyrządzonej pastą obtaczam dokładnie rybę. Na patelni rozgrzewam
    łyżkę oliwy. Kładę łososia powierzchnią, gdzie była skóra, do dołu.
    Obsmażam delikatnie na złoto z obu stron.
  • 3. W tym czasie porcje kaszy gotuję w dwukrotnie większej ilości bulionu,
    według przepisu na opakowaniu.
  • 4. Pomidora kroję, ogórka, sałatkę porywam, mieszam z oliwą, solę i pieprzę.

    Całość podaję z łososiem, na ciepło.

Komentarze

Podobne przepisy