Łosoś parowany

0 (0 ocen)

  • 30 min

Łosoś parowany to 100% ryby w rybie.

  • 30 min

Składniki:

  • Filet z łososia
    sól
    pieprz czarny ( świeżo mielony )

    Sos do ryby:
    zielony ogórek
    2 łyżki miodu
    1 łyżka soku z cytryny
    2 łyżki majonezu
    2 łyżki śmietany ( gęstej )
    2 łyżki musztardy francuskiej
    2 łyżki posiekanej mięty , ale nie koniecznie
    sól

Łosoś parowany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filet z łososia dokładnie umyć , oczyścić i poporcjować.
    Posolić.
    Ułożyć rybę na patelni i podlać 1/2 szklanki wody.
    Patelnię przykryć i parować łososia do momentu wyparowania wody.
  • 2. Zielony ogórek zetrzeć na miazgę. Tak żeby powstała zawiesina. Jeżeli jest delikatna skórka zetrzeć ze skórka, a jeśli nie , ogórek należy wcześniej obrać, Dołożyć wszystkie pozostałe składniki sosu i dokładnie wymieszać
    Pozostawić na trochę , żeby wszystkie składniki się połączyły.
  • 3. Łososia podawać na ciepło , albo na zimno ( posypać czarnym mielonym pieprzem ) z tym sosem. Smacznego.

Porady

Szczególnie polecam ten sos. Jest bardzo dobry. Próbowałam różnych, ale ten jest naj.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy