Łosoś w ziołach

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Łosoś zapiekany z masłem ziołowym

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - Filet z łososia: 1.5 kilograma
    - masło - kostka: 1 sztuka
    - tymianek: 1 łyżka
    - natka pietruszki: 1 łyżka
    - majeranek: 1 łyżka
    - sól i pieprz do smaku: 1 łyżeczka
    - olej: 50 mililitrów

Łosoś w ziołach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filet z łososia umyć, osuszyć i pokroić na 8 części.
    Masło wyłożyć z lodówki aby zmiękło.
    Filet posolić, odstawić na 30 minut.
    W międzyczasie gdy masło jest miękkie dodać do niego świeże, posiekane zioła i dokładnie wymieszać.
    Uformować w kostkę i ponownie wstawić do lodówki.
    Pokrojone filety podsmażyć na oleju skórą do dołu.
    Podsmażone łososie ułożyć na blaszce do pieczenia skórą do dołu, popieprzyć i na wierzch położyć po kawałku ziołowego masła.
    Tak przygotowane filety zapiekać w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 15 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy