Łosoś z kopytkami z kaszy jaglanej i glazurowanym burakiem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Mój pomysł na konkursowe danie z 3 składników: ryby, kaszy i buraka.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Składniki podstawowe z zestawu:
    -kasza jaglana 50g
    -łosoś 160g
    -2 buraki

    Składnik podstawowy dodatkowy:
    -2 średnie ziemniaki

    Składniki robocze:
    -jajko
    -łyżka masła
    -pół łyżki miodu
    -sól
    -pieprz
    -zioła prowansalskie

    Dekoracja:
    -cienkie plasterki jabłka
    -listki świeżej mięty
    -tymianek suszony

Łosoś z kopytkami z kaszy jaglanej i glazurowanym burakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kopytka z kaszy jaglanej

    Gotujemy ziemniaki i kaszę według przepisu na opakowaniu. Ostudzamy.
    Ziemniaki przepuszczamy przez maszynkę. Łączymy z kaszą. Dodajemy wyciśnięty sok z połowy buraka, jajko i sól do smaku. Dokładnie wyrabiamy ciasto i formujemy kopytka. Wrzucamy do wrzącej wody, a gdy wypłyną wyjmujemy.
  • 2. Glazurowany burak

    Buraka gotujemy 15-20min. Kroimy na plasterki. Na patelni roztapiamy masło, dodajemy buraka i miód. Całość smażymy ok. 5min.
  • 3. Łosoś

    Łososia smażymy ok.8-10min na patelni teflonowej bez dodatku tłuszczu. Doprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi do smaku.
  • 4. Na talerz wykładamy łososia, kopytka i plasterki buraka, które przekładamy cienkimi plasterkami jabłka. Ozdabiamy świeżą miętą i suszonym tymiankiem. Smacznego :)

Komentarze

Podobne przepisy