Łosoś zapiekany pod sosem kurkowym

0 (0 ocen)

Delikatny, soczysty łosoś ukryty pod aksamitnym sosem kurkowym.

Składniki:

  • 350 g filetu z łososia bez skóry
    sól, pieprz

    Sos kurkowy:
    250 g kurek
    1/4 cebuli
    ząbek czosnku
    2 łyżki masła
    60 ml białego wina lub bulionu
    80 ml śmietanki kremowej 30%
    łyżka posiekanej pietruszki
    sok z cytryny

    pomidor, natka pietruszki do ozdoby
    pieczywo do podania

Łosoś zapiekany pod sosem kurkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Cebulę siekamy w drobną kosteczkę, czosnek przeciskamy przez praskę.
    Na dużej patelni roztapiamy masło i szklimy cebulę, pod koniec dodajemy czosnek.Wsypujemy pokrojone kurki. Smażymy około 5 minut co chwilę mieszając. Doprawiamy solą i pieprzem. Wlewamy wino lub bulion i czekamy, aż odparuje.
    Wlewamy śmietankę i pietruszkę, gotujemy jeszcze około 2 minuty aż sos zgęstnieje. Sos doprawiamy sokiem z cytryny.

    Łososia dzielimy na 2 porcje. Doprawiamy solą i pieprzem. Rybę układamy w naczyniu do zapiekania i zalewamy sosem. Zapiekamy w 200 stopniach przez 15 minut. Przed podaniem posypujemy natką pietruszki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy