Łososiowa dama

0 (0 ocen)

  • 30 min

Zabawne danie, ale pyszne.

  • 30 min

Składniki:

  • medalion z łososia
    gałązka świeżego rozmarynu
    1-2 listki szałwii
    sok z cytryny
    sól
    pieprz
    makaron spaghetti - ilość zależna od apetytu
    1 marchewka
    ketchup
    listek bazylii lub innego zioła
    masło
    mąka

Łososiowa dama - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchewkę obrać, wymyć i pokroić na plasterki. Wrzucić do niewielkiego garnka, podlać wodą, dodać płaską łyżeczkę masła i dusić do miękkości. Jeśli marchewka będzie się przypalać dolać odrobinę wody. Całość posolić lekko, można popieprzyć.
  • 2. Nastawić w dość dużym garnku osoloną wodę na makaron. Ugotować go na al dente. Na patelni rozgrzać łyżeczkę masła, wrzucić listek szałwii i chwilkę podgrzewać. Dodać do niego ugotowany makaron. Wymieszać.
  • 3. W tym czasie łososia skropić sokiem z cytryny, posolić popieprzyć lekko i natrzeć bardzo drobno posiekanymi igłami rozmarynu. Można oprószyć lekko mąką i smażyć na maśle klarowanym.
  • 4. Na talerzu ułożyć łososia. Makaron ułożyć w taki sposób by stworzyć piękną fryzurę. Z marchewki zrobić korale i czy łososiowej damie. Z ketchupu usta. Zielony listek zioła włożyć we makaronowe włosy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy