medalion z łososia
gałązka świeżego rozmarynu
1-2 listki szałwii
sok z cytryny
sól
pieprz
makaron spaghetti - ilość zależna od apetytu
1 marchewka
ketchup
listek bazylii lub innego zioła
masło
mąka
Łososiowa dama - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Marchewkę obrać, wymyć i pokroić na plasterki. Wrzucić do niewielkiego garnka, podlać wodą, dodać płaską łyżeczkę masła i dusić do miękkości. Jeśli marchewka będzie się przypalać dolać odrobinę wody. Całość posolić lekko, można popieprzyć.
2.Nastawić w dość dużym garnku osoloną wodę na makaron. Ugotować go na al dente. Na patelni rozgrzać łyżeczkę masła, wrzucić listek szałwii i chwilkę podgrzewać. Dodać do niego ugotowany makaron. Wymieszać.
3.W tym czasie łososia skropić sokiem z cytryny, posolić popieprzyć lekko i natrzeć bardzo drobno posiekanymi igłami rozmarynu. Można oprószyć lekko mąką i smażyć na maśle klarowanym.
4.Na talerzu ułożyć łososia. Makaron ułożyć w taki sposób by stworzyć piękną fryzurę. Z marchewki zrobić korale i czy łososiowej damie. Z ketchupu usta. Zielony listek zioła włożyć we makaronowe włosy.
Komentarze