Zapiekanka łososiowa

0 (0 ocen)

Pyszna i aromatyczna zapiekanka ze świeżymi warzywami i łososiem otulona sosem z koperkiem. Po prostu pycha. Taką zapiekankę przygotowuję również dla mojego synka Filipka

Składniki:

  • Na 1 zapiekankę:
    1 duży młody ziemniak
    1 większa marchew
    200 g kotlecików mrożonych z łososia
    2 mrożone brykiety szpinaku

    Sos:
    100 ml śmietanki 30%
    1 jajko
    1-2 łyżki świeżo posiekanego koperku
    większa szczypta białego pieprzu


    Naczynie do zapiekania ok 7x15 cm

Zapiekanka łososiowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kotleciki i szpinak rozmroź.
  • 2. Ziemniak i marchew obierz i umyj. Pokrój w plasterki za pomocą obierki do warzyw
  • 3. Na dno naczynia ułożyć rozdrobniony szpinak, plasterki ziemniaka, rozdrobniony łosoś, plasterki marchwi i plasterki ziemniaka
  • 4. Sos: śmietankę wymieszać z jajkiem, Dodać koperek i pieprz i dobrze wymieszać.
  • 5. Sosem zalać zapiekankę. Piec w 195 stopniach ok 50 minut ( do momentu, aż warzywa będą miękkie)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy