Lukier królewski

0 (0 ocen)

Przepis znalazłam dawno temu w internecie ale po jego wypróbowaniu to jedyny lukier, z którego korzystam przy dekorowaniu ciasteczek. Wydaje się być prosty w przygotowaniu ale warto trzymać się przepisu i nie pomijać żadnego z etapów.

Składniki:

  • 2 białka (waga białka ok.30 gram)
    300 gram cukru pudru
    3-4 krople soku z cytryny

Lukier królewski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka (najlepiej wieczorem w przeddzień przygotowywania lukru)wkładamy do lodówki a przed miksowa iem usuwamy z nich wszelkie białe farfocle. Przekładamy do misy miksera, włączamy na najnższe obroty i zaczynamy miksować, o kilku minutach dodajemy sokz cytryny i stopniowo - przesiany wcześniej- cukier puder. Masa białkkowa nie powinna się napowietrzyć, nie zwiększamy więc obrotów miksera. Gotowy lukier nie powinien spływać nam z łopatek miksera ale też nie może być zbyt sztywny.

Porady

Do zbyt rzadkiego lukru dodajemy cukier puder a do zbyt gęstego - białko. Proporcje do przygotowania lukru to 3 razy więcej cukru niż ważą białka.

Komentarze

Podobne przepisy